» Nieuws » Hoe herken je kindermishandeling of huiselijk geweld?

Hoe herken je kindermishandeling of huiselijk geweld?

Het is mooi weer en je besluit na je werk naar huis te wandelen. Onderweg kom je langs de basisschool, waar dat jongetje van enkele deuren verder op de stoep zit.

Helemaal alleen, terwijl de school al anderhalf uur uit is, Misschien wacht hij nog op zijn ouders. Dan zijn ze wel veel te laat, denk je nog. Maar een dag later zit hij er weer. Wat is dat? Rookt hij? Een joint? En hij is pas negen geworden! Zou er meer aan de hand zijn? Als je hem aanspreekt, roept ‘ie “Rot op!” en rent hij weg. Je ziet dat hij moeite heeft met opstaan en ook bij het wegrennen trekt hij wat met zijn linkerbeen. Opeens besef je dat hij dat capuchonvest gisteren ook al aanhad, met de muts ver over zijn ogen getrokken. Terwijl het 25 graden is, buiten. Is hier meer aan de hand?

Iemand moet iets doen om de cirkel van geweld te doorbreken

Dat zou inderdaad kunnen. Rond blijven hangen na school, niet naar huis willen, drugsgebruik op veel te jonge leeftijd en verwondingen op vreemde plekken. Het zijn signalen die kunnen wijzen op huiselijk geweld, kindermishandeling of seksueel misbruik. Omdat kindermishandeling zich meestal afspeelt achter gesloten deuren, is het belangrijk dat op andere plekken de signalen worden herkend en er iets mee wordt gedaan. Op school bijvoorbeeld. Of door iemand uit de buurt. Of door familie. Iemand moet iets doen om de cirkel van geweld te doorbreken.

Signalenkaart

Dan moet je wel weten waar je op moet letten. Daarvoor is de signalenkaart. Daarop staan de tekenen die kunnen wijzen op kindermishandeling of huiselijk geweld. Verwondingen of blauwe plekken bij slachtoffers van geweld kun je zien, maar soms zijn ze ook goed verborgen of zitten ze op plekken die je normaal niet ziet. De wonden van geestelijke mishandeling zitten vaak ‘van binnen’. En aan de dader zie je vaak helemaal niets. Wat vaak wel zichtbaar is, is (een verandering in) gedrag, bij zowel het slachtoffer als de pleger. De signalenkaart richt zich daarom op hoe het slachtoffer, maar ook de pleger zich gedraagt.

Per leeftijd verschillend

Kinderen van vier vertonen ander gedrag dan kinderen van twaalf of achttien jaar. En volwassenen gaan anders om met wat hen is aangedaan dan kinderen. Kinderen tot vier jaar kunnen bijvoorbeeld seksuele of gewelddadige situaties naspelen. Of ze doen of zeggen dingen die niet bij de leeftijd passen. Oudere kinderen gaan zich juist misdragen, zijn agressief of hebben moeite met autoriteit. Meestal zijn meerdere signalen te herkennen. Niet alleen slachtoffers van verschillende leeftijden vertonen verschillend gedrag. Plegers die zich richten op jonge kinderen vertonen ander gedrag dan plegers van misbruik of geweld bij jongeren of volwassenen. Op de signalenkaart zijn daarom per leeftijdsgroep ook de mogelijke kenmerken van plegers aangegeven.

Vergelijken

Natuurlijk weet niet iedereen wat de signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling zijn. Het is vaak wel iemand in de directe omgeving (buren, familie, vrienden) die een gedragsverandering ziet of in de gaten heeft dat iets anders is dan normaal. Op de signalenkaart kun ej controleren of wat jij hebt gezien te maken kan hebben met kindermishandeling.

De signalenkaart is te vinden op de website: www.signalenkaart.nl Zie je dat de signalenkaart met jouw gevoel spoort? Twijfel dan niet! Neem contact op met Veilig Thuis!

Meer info? Kijk op www.veilightuiszl.nl of bel gratis 0800 – 2000 (24/7) Acute nood? Bel 112

Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf, Voerendaaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld trekken samen op in de strijd tegen kindermishandeling. Dit artikel is het achtste in een reeks van tien publicaties die de gemeenten in de stadsregio Parkstad Limburg het komende jaar publiceren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab