» Nieuws » Kindermishandeling gaat vaak van generatie op generatie

Kindermishandeling gaat vaak van generatie op generatie

Toen Danielle zwanger was, wist ze zeker dat haar kind wél een liefdevolle opvoeding zou krijgen.

Toen Danielle zwanger was, wist ze zeker dat haar kind wél een liefdevolle opvoeding zou krijgen. Zelf was ze ernstig verwaarloosd als kind. Haar vader stierf jong, haar moeder was alcoholist.

Als tiener moest Danielle haar moeder uit de kroeg halen en verschonen. “Stomme trut”, schreeuwde die haar toe als ze weer eens een woedeaanval had. “Wie denk je wel dat je bent?”
Danielle was 15 toen haar moeder een nieuwe vriend kreeg. Die sloeg Danielle als hij vond dat ze zich te veel met haar moeder bemoeide. “Als het je niet aanstaat, rot je maar op”, zei hij. Danielle liep weg. Ze was twintig toen ze een man ontmoette die zich als een vader over haar ontfermde. Totdat ze zwanger van hem raakte. Hij werd agressief en de situatie werd onhoudbaar.

Volgende generatie geweld

Sinds een jaar woont Danielle in een Blijf van mijn lijf-huis, samen met haar kinderen van 3,5 en 2. “Het oudste zoontje heeft een enorme boosheid in zich”, vertelt de maatschappelijk werker die hen begeleidt. Dat het jongetje met autootjes smijt en zijn kleine broertje slaat, verbaast haar niet. “Hij heeft meerdere malen gezien dat zijn vader zijn moeder tegen het hoofd trapte.”

Goed ouderschap

Danielle is geen uitzondering. Zo’n 30 procent van de ouders die als kind zijn mishandeld, stelt de eigen kinderen bloot aan mishandeling. Je verwacht dat ze dat hun eigen kind niet aandoen. “Vaak proberen ze uit alle macht om het beter te doen”, zegt klinisch psycholoog Marleen Visser, specialist in langdurige trauma’s bij kindermishandeling. “Maar voor hen is zorgzaam en liefdevol opvoeden dan voor ouders met een onbezorgde jeugd.”

Dat kindermishandeling op de volgende generatie wordt doorgegeven, ligt waarschijnlijk aan een combinatie van factoren. Ouders die als kind zijn mishandeld, hebben nooit geleerd wat goed ouderschap is. Dat je een huilende baby moet troosten. Dat kinderen twee keer per dag hun tanden moeten poetsen. Of dat ze moeten vragen hoe het op school was. Visser spreekt ouders die razend worden als hun kind van twee zijn beker omgooit. “Dat doet hij om mij te pesten”, zeggen ze bijvoorbeeld. “Ze weten niet dat zo’n klein kind dat niet expres doet.”

Onverwerkte trauma’s

Mishandelde ouders vatten het gedrag en karakter van hun kind vaker negatief op. “Jij deugt niet”, hebben ze als kind letterlijk te horen gekregen, zegt Visser. “Als je ervan overtuigd bent dat je zelf niets waard bent, is het extreem lastig om later als ouder gevoelig op je kind te reageren.” Ook onverwerkte trauma’s uit de kindertijd kunnen mishandeling in de hand werken.

Steun en verwerking

“Gelet op alle risicofactoren, is het een wonder dat 70 procent van de mishandelde ouders de eigen kinderen niet mishandelt”, zegt Visser. Waardoor redt de een het wel en de ander het niet? Een partner die goed functioneert en steunt in de opvoeding lijkt de belangrijkste factor. Ook steun van familie, buren en de omgeving is van belang. Moeders die in hun jeugd zijn mishandeld, zijn betere opvoeders als ze goede contacten hebben met andere volwassenen, blijkt uit onderzoek. Verwerking van de pijn en trauma’s uit de jeugd is een derde beschermende factor. “Daarom moeten mishandelde kinderen zo tijdig mogelijk behandeld worden:, zegt Visser. “We moeten alles op alles zetten om de vicieuze cirkel te doorbreken.”

Dit artikel verscheen eerder in Augeomagazine.nl. Auteur: Ditty Eimers. D naam van Danielle is verzonnen. Herken je dit verhaal? Neem dan contact op met het jeugdteam van je gemeente. Het nummer vind je op de website www.jeugdengezinparkstad-limburg.nl

Je kunt ook bellen met Veilig Thuis (0800-2000).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab