» Ik zoek hulp » Senioren » Opvoeden van baby’s

Opvoeden van baby's

Als ouder breng je de meeste tijd met je kind door en ken je hem of haar natuurlijk het beste. Je bent daarom heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. En iedere ouder wil zijn of haar kind helpen om zijn kansen helemaal te benutten. Maar hoe doe je dat?

Informatie over opvoeden van baby’s

Bij een baby is de opvoeding heel primair, het draait in dat jonge leventje immers maar om 3 zaken: slapen, eten en aandacht. Toch heeft iedere baby een eigen karakter met leuke en minder leuke eigenschappen. De kunst van het opvoeden behelst onder andere het benadrukken van de leuke en het onder controle houden van de minder leuke eigenschappen.

Een jong kind wordt gedreven door nieuwsgierigheid. En dat is maar goed ook, anders zou hij zich niet ontwikkelen. Ziet hij bijvoorbeeld een tafelkleed hangen, dan móet hij daar natuurlijk aan trekken. Krijgt hij eten voor zijn neus en heeft hij geen honger (meer), dan gaat hij zijn maaltijd eens lekker uitpluizen. Handen erin, uitsmeren over tafel, op de grond gooien, in zijn mond, uit zijn mond… Heel nuttig.

Toch kan het je als ouder gaan irriteren, zeker als je al vaak hebt gezegd dat iets niet mag. Het lijkt alsof je kind niet naar je luistert. En dat is ook zo: hij kán nog niet luisteren, want hij snapt nog niet wat je zegt. Voor hem hebben woorden als ‘mag niet’ en ‘niet doen’ geen betekenis. Dat komt pas na een heleboel herhalingen.

Je kunt echt met de opvoeding beginnen vanaf het moment dat je kindje gaat kruipen en alles gaat ontdekken. Een eenjarige vindt het niet meer leuk in de box, die wil op ontdekkingstocht. Al kruipend vindt het de knopjes van de DVD-speler, telefoon, het bakje met kattenbrokjes en het glaasje drinken dat op de salontafel staat. Alles moet worden onderzocht. Het zinnetje ‘Nee, dat mag niet!’ zul je vaak gebruiken.

 


Tips bij opvoeden van baby’s

Een regelmatig dagritme

Elke dag hetzelfde ritme geeft je kind een vertrouwd gevoel: slapen, wakker worden, voeden, knuffelen, ‘praten’. Zodra je baby moe wordt: ‘wakker’ in bed leggen, slapen, wakker worden, voeden, enzovoort.

Voorspelbaarheid van de gebeurtenissen

Slapen doet je baby in zijn eigen wiegje of bedje op een rustige plek, bijvoorbeeld op de slaapkamer van zijn ouders of in zijn eigen kamertje. Maar niet in de box omdat er dan te veel prikkels van buitenaf zijn. Als je dat consequent volhoudt, wordt de dag voorspelbaar en weet je kind wat komen gaat.

Vermijden van prikkels

  • Prikkels vermijd je door bijvoorbeeld de radio en de tv niet de hele dag aan te laten staan.
  • Het is ook niet goed om je baby (jonger dan drie maanden) steeds onder de babygym te leggen of voor de televisie neer te zetten.
  • Broers en zussen kunnen ook wat stiller en rustiger spelen wanneer de baby wakker is.
  • Natuurlijk moet je baby zich niet gaan ‘vervelen’. Een baby kan ook huilen van verveling. Veel baby’s willen dingen zien. Pak je baby af en toe ook even op en maak een wandelingetje door het huis.

Rust

Het is gezond om slapen en wakker zijn af te wisselen in een rustige omgeving. Na de voeding lijkt hij soms slaperig, maar een baby moet soms alleen even bijkomen na de voeding.

Als je baby slaapt als je bezoek krijgt, laat hem dan slapen. Hierdoor wordt het slaapritme van je baby niet verstoord.

Een strak opgemaakt bedje

Een baby slaapt vaak beter als zijn armen en benen niet alle kanten op kunnen schieten. Je kunt het bedje zo opmaken dat de deken tot de schouders van je baby reikt, terwijl zijn voetjes tegen het voeteneinde liggen. Stop de deken lekker in, dan ligt je kind stevig.

Leg je baby moe maar wakker in bed

Als een kind gewend is uit zichzelf in slaap te vallen, slaapt het zo veel als nodig is. Het kind wordt dan uitgerust wakker. Een kind dat in slaap wordt geholpen, schrikt vaak wakker bij elk onverwacht geluid of als het onwillekeurige bewegingen maakt. Soms heeft een baby 5 tot 20 minuten nodig waarin hij een beetje huilt of jengelt voor hij in slaap valt.

Helpen deze adviezen niet? Bespreek dan op het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wat je eventueel nog meer kunt doen.

Je kind trainen met ‘nee’

Je kunt wel beginnen met opvoeden, maar je moet niet verwachten dat het meteen effect heeft. Het is een investering in de toekomst. Door elke keer ‘nee’ te zeggen als je kind iets doet wat niet mag, kun je hem trainen. Op een dag begint hij het te begrijpen. In het begin moet je daarvoor wel in de buurt van je baby blijven. Loop je de kamer uit, dan is hij het weer vergeten en gaat hij weer op ontdekkingstocht.

Een kind tot ongeveer 2 jaar oud verbindt ‘nee’ aan een bepaalde persoon. Dus heb jij het eindelijk voor elkaar dat hij door jouw woorden niet meer aan de tv komt, dan zal hij nog niet vanzelfsprekend naar het ‘tv-nee’ van je partner luisteren.

Zeg niet alleen ‘nee’ als je kind iets doet wat je niet wilt, maar combineer het met een handeling. Haal bijvoorbeeld zijn hand weg en zeg er steeds hetzelfde zinnetje bij: ‘nee, dat mag niet’ of ‘nee, dat kan nu niet’.

Negeren en niet lachen

Tot je baby ongeveer 1 jaar is, kun je de dingen waar je niet zo blij mee bent soms beter negeren. Laat hij de soep uit zijn mond lopen, reageer dan liever helemaal niet. Ook op die leeftijd is aandacht namelijk al een reden om het te blijven doen.

Als je baby iets doet wat hij van jou niet mag, maar het is wel grappig, dan is de neiging om te gaan lachen groot. Maar je baby zal het lachen zien als een beloning, en als een aanmoediging om het de volgende keer weer te doen. Zorg dus dat hij je gelach niet opmerkt.

Uitleggen

‘Doe maar niet, want dan wordt de poes bang.’ Vanaf 1 jaar kun je gaan uitleggen waarom iets niet mag. Niet dat je kind het al begrijpt, maar het is wel nuttig voorwerk voor later. Hij slaat je woorden namelijk passief op, en op een gegeven moment legt hij verbindingen tussen al die woorden.

Afleiden en positieve aandacht

Als uitleggen niet helpt, kun je beter op een andere tactiek overgaan. Hem afleiden met speelgoed bijvoorbeeld, of hem op een andere plek zetten. Er een heel gedoe van maken, boos worden of het er lang over hebben, werkt averechts. Straffen heeft op deze leeftijd nog geen zin. Pas als je kind iets ouder is, kun je met een zogenaamde time-out gaan werken, bijvoorbeeld door hem even op de gang te zetten. Dat is geen straf, maar hem ‘onthouden van aandacht’.

Ook positieve aandacht kan ervoor zorgen dat je kind minder dingen doet die niet mogen. Hij krijgt tenslotte al aandacht als hij bijvoorbeeld eventjes alleen heeft gespeeld, of als hij stil was terwijl jij aan het bellen was.

Misschien doet je kind iets, bijvoorbeeld knoeien met eten, omdat hij behoefte heeft aan geknoei. Geef hem dan op een ander moment van de dag iets om mee te kliederen, zoals water, modder of vingerverf.

Peuterpubertijd

Is je kindje inmiddels peuter? Dan wordt de opvoeding steeds meer een uitdaging. Peuters zijn er met hun hoofd en heel hun lijf op gericht om de eigen wil door te zetten. Ze hebben de drang om zelf dingen te doen, dat is alles overheersend. Alleen is de ontwikkeling van hun hersenen nog niet zover dat ze zichzelf kunnen beheersen. Ze zijn snel van slag als iets niet gaat zoals zij dat willen of als iets niet lukt. Tips om de peuterpuberteit door te komen, lees je hier.

Driftbuien

Als je peuter van slag is, volgt er vaak een driftbui. Driftbuien hebben meestal te maken met onmacht. Krijgt je kindje iets niet voor elkaar, grijp dan niet direct in. Volg je kindje, laat hem weten dat je het ziet en wacht de reactie af. Kijk dan of je kindje zelf een oplossing vindt en help hem, zodat de oplossing succesvol is. Kinderen leren namelijk het meest door zelf te experimenteren. Het geeft hen voldoening als ze zelf iets hebben volbracht. Stel je dus meer achter je kindje op en grijp niet te snel in. Los het niet voor hem op, maar geef je kindje de ruimte om het zelf te doen.

 


Hulp bij opvoeden van baby’s, peuters en kleuters

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Jij bent belangrijk

Als ouder brengt u de meeste tijd met uw kind door en kent hem of haar natuurlijk het beste. U bent daarom heel belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind. En iedere ouder wil zijn of haar kind helpen om zijn mogelijkheden helemaal te benutten. Maar hoe doet u dat op een positieve en bewuste manier? De training Jij bent belangrijk helpt u hierbij. Deze training is bedoeld voor ouders met kinderen tussen de 3 maanden en 4 jaar oud. In de cursus, die bestaat uit negen bijeenkomsten leert u contact te maken met uw kind en u leert hoe u uw kind kunt helpen om zich optimaal te ontwikkelen.

Training Support@home

Uw gezin staat onder druk door allerlei spanningen. Het opvoeden van kind(eren) valt daardoor zwaar. Het regelen van praktische zaken schiet erbij in. Tijdens zo’n periode kan een maatje van Support@home een welkome ondersteuning voor u zijn. Support@home richt zich op gezinnen met kinderen van 0 – 12 jaar die voor een bepaalde periode ondersteuning kunnen gebruiken. Misschien heeft u het gevoel dat u er alleen voor staat. Support@home helpt u dan om te voorkomen dat kleine problemen in uw gezin uitgroeien tot grote problemen. Een maatje van Support@home ondersteunt u en uw gezin voor langere tijd. U geeft zelf aan waar u graag hulp bij wilt hebben.

Training Spel aan huis

Alle kinderen spelen. Als kinderen spelen hebben ze plezier. En door te spelen leren kinderen. Ook ontdekken ze door te spelen hoe de wereld in elkaar zit. Maar soms gaat spelen niet vanzelf. Spel aan huis is bedoeld voor kinderen van 0 tot 6 jaar bij wie spelen niet vanzelf gaat en waarvan de ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind. Alcander biedt Spel aan huis op verschillende locaties:

Training Jonge moedergroep

Ben je tussen de 17 en 27 jaar en ben je moeder of wordt je dat binnenkort? En wil je andere jonge moeders leren kennen, praten over de leuke en minder leuke kanten van het moederschap, meer weten over opvoeding, huisvesting, financiën, relaties, vrije tijd, scholing en werk, creatief en ontspannen bezig zijn. Dan is de Jonge moedergroep iets voor jou!

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab