» Ik zoek hulp » Hulp bij relaties » Huiselijk geweld

Huiselijk geweld

Word je geslagen? Word je uitgescholden? Worden je dingen verboden? Word je bedreigd of gestalkt? Moet je tegen je zin seks hebben of je geld afgeven? En is je partner of je ex daar verantwoordelijk voor? Of is het een van je kinderen, een familielid of een (huis)vriend? Dan ben je slachtoffer van huiselijk geweld.

Informatie over huiselijk geweld

Iemand die zich schuldig maakt aan huiselijk geweld vertoont vaak het volgende gedrag. Hij of zij:

Misschien denk je dat het je eigen schuld is. Je voelt je onzeker en je schaamt je dat het jou overkomt. Maar huiselijk geweld kán niet en mág niet. Het is strafbaar. Je hebt het recht om voor jezelf op te komen.

 


Tips bij huiselijk geweld

Lees de informatie van Veilig Thuis

Op de website Veilig Thuis (voorheen Steunpunt Huiselijk Geweld) lees je verhalen van anderen die in een vergelijkbare situatie hebben gezeten als jij. Ook kun je ervaringen delen in de rubriek ‘praat mee’ en vind je snel een steunpunt bij jou in de regio. Verder biedt de website informatie voor iedereen die getuige is van huiselijk geweld en ook plegers van huiselijk geweld die hulp zoeken kunnen er terecht.

Probeer erover te praten

Praten helpt echt, want het zet iets in gang. Je kunt praten met een ander, of met degene waar je je zorgen over maakt. Het kan moeilijk zijn om erover te praten. Maar bedenk wel: als jij niks doet, verandert er zeker niks. Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn goede hulpverleners die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweld. Zij weten waar je terecht kunt voor alle hulp en advies die je nodig hebt.

 


Hulp bij huiselijk geweld

Bel het nummer van Veilig Thuis

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, bel dan Veilig Thuis (voorheen Steunpunt Huiselijk Geweld): 0800 2000. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bij Veilig Thuis werken ervaren hulpverleners die je situatie goed begrijpen. Ze geven je advies en kunnen je in contact brengen met de hulpverleners in de regio die jou het best kunnen helpen. Ben je in direct gevaar, aarzel dan niet en bel 112.

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Opkomen voor je mening

Duidelijk en rustig vertellen wat u van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem wordt in het dagelijks leven, dan kan de training Opkomen voor je mening u wellicht helpen. Tijdens de bijeenkomsten oefenen we aan de hand van videovoorbeelden en eigen situaties. Dit gebeurt in de vorm van rollenspelen. Zo leert u hoe u beter met moeilijke situaties om kunt gaan.

Training Sociale vaardigheden voor vrouwen

Veel vrouwen vinden het erg moeilijk om voor zichzelf op te komen. De meeste vrouwen hebben juist geleerd zichzelf weg te cijferen, op te offeren, lief, vriendelijk en aardig te zijn. Vaak hebben we dit in onze opvoeding meegekregen. Vrouwen stellen zich passief op en weten niet meer wat ze willen of voelen. Negatieve gevoelens worden weggestopt, met in veel gevallen lichamelijke klachten als gevolg. Maar als je niet weet wat je voelt, kun je geen keuzes maken. De training Sociale vaardigheden voor vrouwen is bedoeld voor vrouwen van alle leeftijden en leert je opkomen voor jezelf, grenzen stellen en je krijgt inzicht in je eigen gevoel.

Training Uit de schaduw van de ander

Uitgescholden, bedreigd of gestalkt, geslagen, geschopt of bij de keel gegrepen? Gecontroleerd, financieel uitgebuit of seksueel misbruikt? Het zijn slechts enkele vormen van huiselijk geweld. Vaak zijn het vrouwen die hier slachtoffer van worden en veel vrouwen durven er niet over te praten of schamen zich dat het juist hen overkomt. In de groep Uit de schaduw van de ander ga je samen met andere vrouwen aan de slag met het verwerken van ervaringen met huiselijk geweld. Daarnaast leer je ook om je eigen kracht te vergroten om in de toekomst de situatie de baas te blijven.

Training Let op de kleintjes

Geweld in het gezin heeft grote gevolgen voor kinderen. Met de training Let op de kleintjes helpen we kinderen om geweld in het gezin te verwerken. Daarnaast proberen we te voorkomen dat zij nu of later geweld gaan gebruiken of zelf slachtoffer worden van geweld in relaties. De training is bedoeld voor kinderen van 6-12 jaar die getuige zijn (geweest) van geweld tussen hun ouders. Het is moeilijk en pijnlijk getuige te zijn van dit geweld. Kinderen kunnen zich angstig, verward, eenzaam en ongelukkig voelen. Ook verliezen ze vaak hun concentratie waardoor bijvoorbeeld schoolprestaties teruglopen. Sommige kinderen laten niets merken en praten niet over hun situatie.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab