» Ik zoek hulp » Hulp bij ouder worden » Zorg voor senioren

Zorg voor senioren

Als mensen ouder worden, blijkt dat allerlei zaken die altijd heel gewoon waren, ineens niet meer heel gewoon zijn. Bijvoorbeeld de persoonlijke verzorging, het doen van de huishouding en het bijhouden van de administratie. Veel mensen moeten op enig moment dan ook beroep doen op de zorg.

Informatie over zorg voor senioren

Als je ouder wordt, kan het zijn dat het moeilijker wordt om jezelf en je huishouden te verzorgen. Meestal kun je dan een beroep doen op familie, vrienden of buren voor datgene wat zelf niet meer lukt. Soms is het financieel mogelijk om hulp in te kopen. Mocht dat niet mogelijk zijn, en als je zelf niet meer kunt én er geen hulp in de naaste omgeving beschikbaar is, dan moet je hulp van buitenaf inschakelen; je krijgt dan te maken met verschillende instanties.

 


Tips bij zorg voor senioren

De belangrijkste instantie waar je mee te maken krijgt is de Gemeente Heerlen, afdeling WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), bereikbaar via telefoonnummer 045 – 560 40 04. Onder de WMO vallen:

De gemeente hecht ook aan zelfredzaamheid en eigen kracht, en verwacht van je dat je zelf contact zoekt en je situatie uitlegt. De gemeente beoordeelt of je in aanmerking komt voor hulp. Als hulp toegekend wordt, krijg je te maken met de vraag of je kiest voor zorg in natura of PGB (persoonsgebonden budget). Zorg in Natura houdt in dat je hulp van een instantie krijgt; bij een PGB moet je zelf de hulp inkopen.

Neem contact op met het Sociaal Buurtteam uit jouw wijk voor ondersteuning en hulp bij het onderzoeken van de mogelijkheden.

Is je situatie van dien aard dat zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, dan krijg je te maken met de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Dit wordt beoordeelt door het CIZ (Centrum Indicatie Zorg), bereikbaar via telefoon: 0900-1404 (www.ciz.nl).

Mocht je hulpmiddelen nodig hebben, dan kun je een beroep doen op Meander Uitleen. De klantenservice is telefonisch bereikbaar via 0900 6990699, of met e-mail via info@meandergroep.com.

Bij crisissituaties kun je altijd, 24 uur per dag, een beroep doen op de acute zorg aan huis, telefoon: 045-561 61 62.

 


Hulp bij zorg voor senioren

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Eigen kracht

Als deelnemer aan de training Eigen kracht gaat u, samen met de andere deelnemers, uw eigen hulpvraag onderzoeken. Daarna gaat u bekijken wat uw eigen mogelijkheden zijn om uw probleem op te lossen en wie u daar eventueel bij kan helpen. U leert gebruik te maken van uw eigen kracht en leert om met meer afstand naar uw problemen te kijken.

Training Verlieskunde

Iedereen kan met verlies geconfronteerd worden. Deze gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het persoonlijke leven en het persoonlijk functioneren. Het kan heel moeilijk zijn om deze gebeurtenissen een plaats te geven en om de draad van het gewone leven weer op te pakken. Herkent u dit? Dan kan de training Verlieskunde iets voor u zijn.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab