» Ik zoek hulp » Hulp bij ouder worden » Wonen voor senioren

Wonen voor senioren

Veel senioren willen graag blijven wonen in de woning waar ze oud zijn geworden. Soms kan dat, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. Fysieke beperkingen zorgen voor de meeste problemen. Het streven is om dan de woning aan te passen, maar soms moet ervoor worden gekozen te verhuizen.

Informatie over wonen voor senioren

Als je ouder wordt kan de woning waarin je woont niet meer geschikt voor je zijn. Bijvoorbeeld omdat er trappen zijn of dat hij te groot geworden is. Het tuinonderhoud wordt te inspannend. Je kunt kiezen voor aanpassingen aan je woning of verhuizen.


Tips bij wonen voor senioren

Mocht je ervoor kiezen om te verhuizen naar een huurwoning, dan is het belangrijk dat je je laat inschrijven bij de Woningvereniging van jouw voorkeur.

Wil je de woning aanpassen, dan zijn er veel mogelijkheden. Van een aangepaste toilet tot en met traplift. Via de WMO van de gemeente Heerlen bestaat er voor een klein aantal aanpassingen een voorziening. Hiervoor is wel een eigen bijdrage verplicht. Let op, de gemeente Heerlen heeft een aantal voorzieningen uit het pakket gehaald. Informeer bij de gemeente welke mogelijkheden er nog wel zijn.

Je kunt bij via de WMO een melding maken van de wens voor aangepaste voorzieningen. Het is niet meer mogelijk om via de website van de gemeente een aanvraagformulier in te vullen.

Let op: wordt de aanpassing te duur, dan kan de gemeente adviseren om te gaan verhuizen (met vergoeding).


Hulp bij wonen voor senioren

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Eigen kracht

Als deelnemer aan de training Eigen kracht gaat u, samen met de andere deelnemers, uw eigen hulpvraag onderzoeken. Daarna gaat u bekijken wat uw eigen mogelijkheden zijn om uw probleem op te lossen en wie u daar eventueel bij kan helpen. U leert gebruik te maken van uw eigen kracht en leert om met meer afstand naar uw problemen te kijken.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab