» Ik zoek hulp » Hulp bij ouder worden » Welzijn voor senioren

Welzijn voor senioren

Naarmate mensen ouder worden, gaan ze meer en meer nadenken over de kwaliteit van het leven. Ze voelen zich vaak afhankelijk van de omstandigheden, zoals hun gezondheid. En vergeten dat ze zelf de regie over hun leven hebben. Essentieel hierbij is de vraag: wat kan ik nog? En misschien nog belangrijker: wat wil ik nog?

Informatie over welzijn voor senioren

Je hebt niet meer de druk van het arbeidsproces. Maar je krijgt mogelijk wel te maken met vele vormen van verandering: mensen uit je directe omgeving komen te overlijden. Of misschien krijg je wel te maken met een verminderde gezondheid die beperkingen met zich meebrengt. Toch is het belangrijk om zelf te blijven bepalen hoe je leven eruit ziet. Het heft in eigen hand houden.

 


Tips bij welzijn voor senioren

Wat wil ik graag?

Denk na over je huidige situatie en over je verleden. Wat wil je nog bereiken? Wat zou je willen veranderen? Wat zou je gelukkiger maken? Waar zou je mee geholpen zijn?

Denk ook eens na over je eigen “levenservaringen”, je eigen levensverhaal. Iedereen, ook jij, heeft zijn eigen verhaal. Zo heb je in de loop der jaren mindere momenten, maar ook zeker betere tijden meegemaakt. Het is belangrijk om hier even bij stil te staan, want die ervaringen hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Een uniek mens.

Misschien vind je het wel fijn om eens over die momenten te praten. Met het Sociaal Buurtteam of vrijwilliger, of met andere mensen in je buurt. Misschien zitten ze wel op je te wachten, op jouw unieke verhaal, jouw levenservaring, jouw hulp of ondersteuning, of gewoonweg als een luisterend oor.

Wat kan ik nog zelf?

Om te bereiken wat je wilt, is het dus belangrijk te weten waar je kracht ligt. Mensen kunnen altijd veel meer dan ze denken. Wat zijn jouw sterke eigenschappen, wat kun je goed, wat is je kennis? Denk er zelf over na en vraag het ook eens aan mensen die je kent.

Hoe ga ik op weg?

Denk eens na over hoe je nieuwe sterke kanten wilt krijgen, met andere woorden, wat ga ik doen, en wat heb ik daarvoor nodig? Denk hierbij aan: het volgen van een cursus, iemand die met je meedenkt (coach), studieboek, computer, internet, leren als vrijwilliger.

Eigen sociale contacten

Het behoud van goede contacten is voor veel mensen erg belangrijk. Dat betekent dat ze een gevarieerd netwerk hebben van relaties, inclusief een aantal intieme relaties. Kortom: een sociaal netwerk. Er kan van alles gebeuren in je leven: pensionering, verlies partner, verhuizing, beperkte financiële middelen, verslechterende gezondheid, verlies van geloof in eigen kunnen, en het idee dat sommige activiteiten niet meer horen vanaf een bepaalde leeftijd. Dit soort gebeurtenissen kunnen er toe leiden dat je je nutteloos gaat voelen. Je gaat je vervelen, neemt geen initiatief meer tot het leggen van contact, je krijgt minder lichaamsbeweging, wat tot gevolg kan hebben dat je je eenzaam kunt gaan voelen. Terwijl juist het behoud van goede contacten belangrijk is voor je welbevinden! Een sociaal netwerk, of je sociale contacten, zijn dus alle betekenisvolle mensen om je heen die steun bieden, en je kwaliteit van leven doen toenemen. En dit sociaal netwerk kan dus zeker van belang zijn bij het realiseren van je persoonlijke doelen.

Gebruik van het sociale netwerk

Je hoeft niet alles zelf te kunnen, maar je kunt dus ook gebruik maken van je sociale contacten of netwerk. Heel veel mensen willen graag helpen. Een ander helpen geeft een goed gevoel. Misschien kun je ook iets terug doen of zelfs andere mensen helpen. Zoals we al eerder zeiden: iedereen heeft sterke eigenschappen, vaardigheden of kennis.

Activiteiten voor ouderen

Alcander organiseert diverse activiteiten voor senioren. Bekijk ons aanbod in de folder hieronder en meld je aan voor één van de vele activiteiten die worden georganiseerd.

Senioractief 2018-2019

Senioractief Heerlen 2018-2019

 

 

 

 

 

 

 

 


Hulp bij welzijn voor senioren

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Eigen kracht

Als deelnemer aan de training Eigen kracht gaat u, samen met de andere deelnemers, uw eigen hulpvraag onderzoeken. Daarna gaat u bekijken wat uw eigen mogelijkheden zijn om uw probleem op te lossen en wie u daar eventueel bij kan helpen. U leert gebruik te maken van uw eigen kracht en leert om met meer afstand naar uw problemen te kijken.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

 

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab