» Ik zoek hulp » Hulp bij ouder worden » Financiën voor senioren

Financiën voor senioren

Zonder dat mensen het weten, blijken er vaak speciale regelingen te zijn. Ook senioren kunnen gebruik maken van regelingen waardoor zij er financieel op vooruit gaan. Denk aan AOW toeslag, aanvullende inkomensvoorziening, en alleenstaande ouderenkorting. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Tips bij financiën voor senioren

AOW Pensioen

Iedere ingezetene die tussen zijn 15e en 67e verjaardag in Nederland heeft gewoond of gewerkt, ontvangt vanaf de dag dat hij 67 jaar wordt een AOW-pensioen van de Sociale Verzekeringsbank. Een aantal ingezetenen heeft te maken met een overgangsregeling waardoor zij eerder dan de dag dat hij 67 jaar wordt al een AOW-pensioen ontvangt. De hoogte van het pensioen wordt bepaald door hoelang deze ingezetene in die periode in Nederland heeft gewerkt. Voor de meeste mensen geldt dat zij een volledig pensioen ontvangen, maar per jaar dat iemand in het buitenland woonde, ontvangt hij 2% minder AOW. Bijvoorbeeld: als iemand 4 jaar in het buitenland woonde, dan heeft hij 8% minder AOW opgebouwd.

Bedrijfspensioen

Voor werknemers die vanaf hun 25e verjaardag hebben gewerkt, geldt over het algemeen dat zij een bedrijfspensioen hebben opgebouwd. Dit pensioen wordt (meestal) uitbetaald vanaf de maand waarin iemand 67 jaar wordt. Soms is het door opheffing of overname van pensioenfondsen niet helemaal duidelijk waar de pensioenen nu zijn ondergebracht. Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kan iedereen met zijn Digi-D code zijn pensioenrechten inzien.

Soms is een pensioen te klein om in termijnen uit te betalen. Dan zal een pensioenfonds voorstellen om het gehele opgebouwde pensioen ineens uit te betalen. Dit heeft pensioenafkoop. Het is meestal wel praktisch, maar kan ook gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. De klant moet zich daarom goed laten informeren door een pensioenadviseur of de Belastingdienst.

Aanvullende inkomensvoorziening

De Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO-aanvulling) is bedoeld voor mensen van 67 jaar en ouder met een onvolledig AOW-pensioen. Meestal zijn dit mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen of die een periode in het buitenland hebben gewoond, en daarom geen volledige AOW hebben opgebouwd. Het is een vorm van algemene bijstand, wat de reden is dat er ook gekeken wordt naar andere inkomsten en vermogen. De AIO wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringbank.

Alleenstaande ouderenkorting

Dit is een korting op de aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst. Ouderen krijgen deze korting vanaf hun 67e verjaardag. Alleenstaande ouderen krijgen nog meer korting, omdat zij geen kosten kunnen delen. De korting hoeft niet aangevraagd te worden via een voorlopige teruggaaf, maar wordt verrekend met de aanslag inkomstenbelasting.

Regelingen via de gemeente Heerlen

Via de gemeente Heerlen zijn enkele mogelijkheden rondom bijstand en bijzondere bijstand. Bekijk meer informatie en de mogelijkheden via de website van de gemeente Heerlen over bijstand en bijzondere bijstand.

 


Hulp bij financiën voor senioren

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Budgetcoaching

Heeft u problemen met het op orde houden van uw administratie? Of komt u aan het einde van de maand niet uit met uw inkomen? Maakt u enveloppen niet meer open en is uw administratie onoverzichtelijk? Heeft u geen overzicht over uw inkomsten en uitgaven? Dan kan Budgetcoaching uitkomst bieden. Onze deskundige budgetscoaches helpen u graag op weg! Meld je aan voor Budgetcoaching via www.shmparkstad.nl

Training Eigen kracht

Als deelnemer aan de training Eigen kracht gaat u, samen met de andere deelnemers, uw eigen hulpvraag onderzoeken. Daarna gaat u bekijken wat uw eigen mogelijkheden zijn om uw probleem op te lossen en wie u daar eventueel bij kan helpen. U leert gebruik te maken van uw eigen kracht en leert om met meer afstand naar uw problemen te kijken.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab