» Ik zoek hulp » Hulp bij opvoeden » Opvoeden van kinderen

Opvoeden van kinderen

Het is lastig als je kind niet naar je wil luisteren. Vaak is het geen onwil en komt het doordat kinderen hun aandacht niet lang kunnen vasthouden. Of ze vergeten wat je met ze hebt afgesproken. Er zijn eenvoudige manieren om dit gedrag te veranderen.

Informatie over opvoeden van kinderen

Positief opvoeden

Positief Opvoeden is een manier van opvoeden die erop gericht is de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Het betekent dat je op een opbouwende en niet kwetsende manier omgaat met het gedrag en de emoties van kinderen. Hierdoor zal je een sterke relatie met je kind opbouwen, goed met elkaar kunnen communiceren en het gedrag dat je graag ziet kunnen stimuleren.

Positief Opvoeden is een geweldige manier om op te voeden. Kinderen die door middel van de Triple P methode opgevoed worden, presteren goed op school. Ook maken ze gemakkelijk vrienden. Ze voelen zich goed over zichzelf. Ook is de kans op emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd kleiner.

Positief Opvoeden is ook goed voor jou als ouder. Het helpt ouders om zich zelfverzekerder te voelen en minder stress te ervaren. Ook helpt het je om minder discussies met je partner te hebben over opvoeden.

Binnen de methode Triple P kunnen we ondersteunen bij een probleem waar e tegenaan loopt. We gaan samen kijken wat je zou kunnen doen om het gedrag van je kind bij te sturen. Door een drietal gesprekken gaan we een plan bedenken, uitvoeren en evalueren. Door aan te sluiten op je eigen ervaringen met je kind is de aanpak effectief.

 


Tips bij opvoeden van kinderen

Bied een veilige en stimulerende omgeving

Wanneer kinderen spelen en ontdekken, helpt dit ze om hun vaardigheden te ontwikkelen. Ze moeten dit soms ook zelf kunnen doen, zonder dat je ze steeds in de  gaten moet houden.

Daarom is een veilig huis erg belangrijk. Niet alleen voor het belang van het kind, maar ook voor jou. Als je de messen buiten het bereik legt, de medicijnen goed opbergt en hekjes voor de trappen zet, kun jij ook wat meer ontspannen. Je hoeft dan niet de hele tijd bang te zijn dat het kind zich pijn doet of iets kapot maakt en jij constant moet roepen: ‘Niet aankomen!’

Zorg er ook voor dat er voor je kinderen genoeg interessante en uitdagende dingen te doen zijn. Daar hoef je echt niet het allernieuwste en duurste speelgoed voor te kopen. Je zult zien dat kinderen die lekker spelen en actief bezig zijn, zich niet vervelen en minder kans te lopen om ongewenst gedrag te vertonen of lastig te zijn. Onthoud: kinderen die zich vervelen zullen zich ook sneller misdragen!

Laat leren door positieve ondersteuning

Kinderen hebben aandacht van hun ouders nodig. Maar dit betekent niet dat je elke minuut van de dag met ze moet spelen. Het is belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Ook al is het maar een minuutje.

Het helpt om positief te zijn over de dingen die je kind aan het doen is. Geef ze aandacht als ze iets doen wat je leuk of goed vindt. Geef ze een complimentje of laat zien dat je het goed vindt wat ze doen. Dit vergroot de kans dat ze het weer zullen doen! Een schouderklopje of een ‘Dank je dat je rustig speelde toen ik aan de telefoon zat’ is een goede manier om het gedrag aan te moedigen.

Andere tips voor het bieden van een positieve leeromgeving zijn:

Hanteer een aansprekende discipline

Discipline is geen vies woord. Aansprekende discipline helpt kinderen namelijk te begrijpen dat hun gedrag altijd consequenties heeft. En dat deze consequenties worden uitgevoerd in een voorspelbare en liefdevolle omgeving. Dit betekent dat je kind zich veilig en zeker voelt en weet wat hij of zij kan verwachten.

Aansprekende discipline helpt kinderen niet alleen te accepteren om verantwoordelijk te zijn voor hun gedrag, het leert ze ook om rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen. Bovendien helpt het om hun zelfbeheersing te ontwikkelen.

Voor ouders betekent aansprekende discipline dat je goed voorbereid bent. Je stelt goede basisregels op en vertelt je kind hierbij vooral wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt. Je geeft duidelijke, rustige instructies en bent consequent, elke dag weer. Je kind zal snel leren dat je altijd volhoudt en dat je meent wat je zegt!

Maar je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht en het kan weer stoppen.

Als de gestelde regels worden overtreden, reageer dan snel, blijf kalm en laat een passende consequentie volgen die bij de leeftijd en de situatie past. Zoals het speelgoed een paar minuten wegnemen.

En vergeet niet het gedrag dat je graag wilt zien, te prijzen. Probeer te letten op de momenten waarop je kinderen de regels proberen op te volgen, en prijs ze hiervoor. Zeker wanneer ze iets nieuws aan het leren zijn.

Heb realistische verwachtingen

Geen een kind is hetzelfde. Het zijn individuen met een eigen persoonlijkheid. Zelfs kinderen van dezelfde leeftijd hebben ieder hun eigen ontwikkeltempo. Het is belangrijk dat jij als ouder niet meer of minder verwacht van je kind dan waar het toe in staat is.

Onthoud: niemand is perfect! Niet je kinderen, maar ook jij niet.

Verwachten dat je kind altijd beleeft reageert, blij is of meewerkt, is vragen om teleurstellingen. Kinderen maken fouten, maar dit doen ze meestal niet met opzet. Het is goed om je kind zelf fouten te laten maken en hiervan te laten leren.

Zorg er ook voor dat je niet te streng bent voor jezelf. Je probeert waarschijnlijk de beste ouder ter wereld te zijn, maar dat is niet realistisch. Je bent maar een mens en je zult fouten maken. Raak niet gefrustreerd of boos. Iedereen leert door ervaring.

Zorg goed voor jezelf

Opvoeden is veel makkelijker wanneer je ook tijd voor jezelf maakt. Vind de balans!

Natuurlijk kost het opvoeden van kinderen veel tijd. Het kan lijken alsof het je hele leven in beslag neemt. Maar probeer ook aan je eigen behoeftes te denken.

Zorg ervoor dat je steun van vrienden of familie krijgt. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn. Gewoon even iets voor jezelf. En werk als een team samen met je partner, als dit kan.

Zorg voor jezelf en je zal zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft. Het voelt dan ook beter om een vader of moeder te zijn.


Hulp bij opvoeden van kinderen

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Opvoeden zo

Opvoeden is leuk, maar kan soms ook moeilijk zijn. Dan kun je als ouder soms wel wat steun of advies gebruiken. Misschien heeft u allerlei vragen. De bijeenkomsten van Opvoeden zo helpen u om samen met andere ouders oplossingen te vinden. U kunt aan deze training deelnemen als u kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar heeft. Alcander biedt Opvoeden zo aan op verschillende locaties:

Training Support@home

Uw gezin staat onder druk door allerlei spanningen. Het opvoeden van kind(eren) valt daardoor zwaar. Het regelen van praktische zaken schiet erbij in. Tijdens zo’n periode kan een maatje van Support@home een welkome ondersteuning voor u zijn. Support@home richt zich op gezinnen met kinderen van 0 – 12 jaar die voor een bepaalde periode ondersteuning kunnen gebruiken. Misschien heeft u het gevoel dat u er alleen voor staat. Support@home helpt u dan om te voorkomen dat kleine problemen in uw gezin uitgroeien tot grote problemen. Een maatje van Support@home ondersteunt u en uw gezin voor langere tijd. U geeft zelf aan waar u graag hulp bij wilt hebben.

Training Spel aan huis

Alle kinderen spelen. Als kinderen spelen hebben ze plezier. En door te spelen leren kinderen. Ook ontdekken ze door te spelen hoe de wereld in elkaar zit. Maar soms gaat spelen niet vanzelf. Spel aan huis is bedoeld voor kinderen van 0 tot 6 jaar bij wie spelen niet vanzelf gaat en waarvan de ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind. Alcander biedt Spel aan huis op verschillende locaties:

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab