» Ik zoek hulp » Hulp bij opvoeden » Aanstaand ouderschap

Aanstaand ouderschap

Het klinkt misschien vreemd, maar de opvoeding begint al bij je zwangerschap. In die zin, je gaat je voorbereiden. Ieder wezen heeft een eigen persoonlijkheid en daardoor een eigen voorkeur van benadering. Het kind wat in je buik groeit heeft al een heel eigen karakter en vaak kun je al een beetje voelen wat je te wachten staat.

Informatie over aanstaand ouderschap

De test is positief, je bent in verwachting! Aan de ene kant is je zwangerschap een heerlijke periode, waarin je je voorbereidt op de komst van je baby. Aan de andere kant komt er in deze tijd heel veel op je af. Online staat er zoveel over je zwangerschap dat je eigenlijk overspoelt wordt met informatie. Ga dus op onderzoek uit en kijk waar jij de beste informatie kan halen.

Als toekomstige ouder(s) is het spannend en is het vooral wennen aan het idee. Er komt zoveel op je af. Je moet zoveel doen en er is zo weinig tijd lijkt het wel. Tegelijkertijd kan je niet wachten tot je kindje daar is. Maar voordat je kindje er is moet je nog wat regelen!

Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, kun je je best ook af en toe onzeker voelen. Hoe weet je of het goed gaat met de baby in je buik? Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij zwanger zijn en bevallen? Wat mag je nu wel eten en wat niet? Wat vindt je partner ervan? Hoe moet het met je werk? Heb je straks wel genoeg geld?

Gelukkig sta je er niet alleen voor en kun je met vragen over je zwangerschap altijd terecht bij je verloskundige of gynaecoloog. Meld je dus meteen bij een verloskundige of een gynaecoloog als je weet dat je moeder wordt. Het belangrijkste in deze 9 maanden is dat je goed voor jezelf zorgt. En dat doe je door professionele begeleiding erbij te halen.

Als je zwangerschap niet de bedoeling was, neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij jou in de buurt of met het FIOM. Erover praten brengt je tot nieuwe inzichten!

 


Tips bij aanstaand ouderschap

Zoals we eerder al zeiden, de belangrijkste tip die we je kunnen geven is; zorg goed voor jezelf!

Communiceer met je baby in je buik

Baby’s communiceren niet alleen als ze geboren zijn door te huilen. In je buik communiceert je kindje ook al met je. Wanneer je kindje zich niet lekker voelt omdat jij te gehaast bent, krijg je bijvoorbeeld een harde buik. Je kindje waarschuwt je. Als je dan je buik masseert, praat je eigenlijk terug. Je geeft aan dat de boodschap begrepen is. Na de geboorte zorgt het zachtjes masseren, vasthouden en strelen ervoor dat je baby zich bewust raakt van zijn eigen lichaam. De geluidjes, mondbewegingen en het oogcontact die je kindje dan maakt zijn een antwoord op jouw strelingen. Dit fysieke contact stimuleert niet alleen het hechtingsproces, maar ook de taalontwikkeling. Wat dan weer goed is voor een goede opvoeding.

Bereid je voor op de bevalling

Probeer zo rustig mogelijk te blijven bij je bevalling. Helaas heb je het niet zelf in de hand of je bevalling makkelijk of moeilijk gaat maar je kan proberen daar wel zoveel mogelijk aan te doen. Een goede voorbereiding zou wellicht yoga kunnen zijn. Raak niet in paniek van de pijn die heel heftig kan zijn, wees daar op voorbereid. Het is letterlijk en figuurlijk een hele klus… Maar de beloning is groot! Belangrijk is om je zorgen en wensen rondom de bevalling bij je verloskundige of gynaecoloog neer te leggen. Zij zijn gespecialiseerd en kunnen je goed advies geven.

 


Hulp bij aanstaand ouderschap

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab