» Ik zoek hulp » Hulp bij onzekerheid » Last van verlegenheid

Last van verlegenheid

Nieuwe mensen leren kennen, presentaties geven, praten met een verkoper… Veel mensen hebben moeite met contact leggen omdat ze verlegen zijn. Maar je bent niet de enige. Op de site van de Vereniging van Verlegen Mensen is te lezen dat ongeveer 40% van de mensen verlegen is.

Informatie over verlegenheid

Geloof het of niet, iedereen is tot op zekere hoogte verlegen. De één weet het gewoon beter te verbergen dan de ander. Verlegenheid komt voort uit onzekerheid. Wanneer je verlegen bent voel je je vaak minder dan de ander. Je hebt het gevoel dat jij er niet persé toe doet. Dat heb je (uiteraard) mis. Via een aantal stappen kun je proberen hier wat aan te doen.

 


Tips bij verlegenheid

Introduceer jezelf

Je kent het wel: Je loopt met iemand in de stad, en plotseling komt die persoon een oude vriend tegen. Er ontstaat een bruisend gesprek en jij hangt er een beetje bij met een gevoel van: “Genoeg gekletst!”. Je vriend of vriendin vergeet je voor te stellen aan de ander, en daardoor voel je jezelf een waardeloos stuk decoratie.

Neem in dit soort gevallen zelf het initiatief! Doe het ook zo snel mogelijk, want hoe langer je wacht des te moeilijker het wordt. Kijk de ander in de ogen, glimlach, steek je hand uit en introduceer jezelf. Je hoort meteen bij het gesprek en je voelt je een stuk meer op je gemak. Bovendien heb je kennis gemaakt met een nieuw persoon, altijd handig! Zeker op verjaardagsfeestjes waar je niemand kent.

Introduceer jezelf altijd aan nieuwe mensen die op je pad komen. Het doet je zelfverzekerd overkomen, en het doet je beter voelen.

Stel vragen en luister actief

Mensen vinden het prettig om aandacht te krijgen. Ze praten graag over hun passies en zodra ze de kans krijgen zullen ze dit doen. Geef ze die kans! Als je een beetje verlegen bent kan het lastig zijn om over je eigen leven te praten. In ieder gesprek kun je jezelf redden door vragen te stellen aan de ander.

Je bent helemaal goed bezig als je specifieke dingen van de persoon hebt onthouden. Een vraag als: “Hoe is het eigenlijk afgelopen met die vervelende collega?”, slaat in als een bom. Er zal een heel verhaal komen, en jij hoeft alleen maar te luisteren. Jij komt over als een geinteresseerd mens en je gesprekspartner zal zich speciaal voelen. Wanneer je mensen vragen stelt hoef je zelf nauwelijks te praten, en krijg je alle voordelen van menselijk contact.

Gewoon vragen en actief luisteren. Mensen zullen je aardiger vinden en zijn graag bij je in de buurt. En dat helpt enorm je verlegenheid te verminderen!

Voel je niet minder dan een ander

Onthoud: ieder mens is gelijk. Je kunt verlegen zijn omdat je gesprekspartner in een Mercedes cabrio rijdt, en jij in een oud barrel. Je kunt je al snel ‘minder’ dan hij gaan voelen, omdat hij meer uitstraalt of meer heeft bereikt. Merk dit bij jezelf op en hou het tegen! Jij bent jezelf en daar hoef je je niet voor te schamen.

Wees eerlijk en wees jezelf. Besef dat de ander ook gewoon een mens is, en zelf ook onzekerheden kent. Jij hebt jouw leven en hij het zijne. Dus verontschuldig je niet voor jouw barrel, probeer het niet goed te praten. Wees zeker van je zaak, heb vertrouwen in jezelf!

 


Hulp bij verlegenheid

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Opkomen voor je mening

Duidelijk en rustig vertellen wat u van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem wordt in het dagelijks leven, dan kan de training Opkomen voor je mening u wellicht helpen. Tijdens de bijeenkomsten oefenen we aan de hand van videovoorbeelden en eigen situaties. Dit gebeurt in de vorm van rollenspelen. Zo leert u hoe u beter met moeilijke situaties om kunt gaan.

Training Sociale vaardigheden voor vrouwen

Veel vrouwen vinden het erg moeilijk om voor zichzelf op te komen. De meeste vrouwen hebben juist geleerd zichzelf weg te cijferen, op te offeren, lief, vriendelijk en aardig te zijn. Vaak hebben we dit in onze opvoeding meegekregen. Vrouwen stellen zich passief op en weten niet meer wat ze willen of voelen. Negatieve gevoelens worden weggestopt, met in veel gevallen lichamelijke klachten als gevolg. Maar als je niet weet wat je voelt, kun je geen keuzes maken. De training Sociale vaardigheden voor vrouwen is bedoeld voor vrouwen van alle leeftijden en leert je opkomen voor jezelf, grenzen stellen en je krijgt inzicht in je eigen gevoel.

Training Sociale vaardigheden voor kinderen

Kinderen gaan op verschillende manieren met elkaar om. Ze spelen, praten en vechten. Ze zoeken contact, ze trekken zich terug of ze werken samen. Ze ontdekken de wereld en hoe je je daarin gedraagt. Sommige kinderen hebben direct in de gaten hoe het werkt en anderen lijken buiten de boot te vallen. De training Sociale vaardigheden voor kinderen is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Tijdens de bijeenkomsten leren de kinderen hun eigen karaktereigenschappen en die van anderen beter kennen. Ze leren hun behoeften en gevoelens helder uitdrukken en gedrag  benoemen, ook als die minder prettig zijn.

Training Gelukskunde

Gelukkige mensen voelen zich prettiger, zijn prettiger gezelschap, leren sneller, zijn gezonder en leven langer. Maar is geluk niet iets wat je overkomt? Waar je zelf geen invloed op hebt? Nee, want er is steeds meer bekend over wat geluksfactoren zijn én wat u zelf kunt doen om gelukkiger en succesvoller te zijn. Zo gek is een cursus Gelukskunde dus helemaal niet. De cursus, die bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur, is bedoeld voor vrouwen die samen met andere vrouwen inzicht willen krijgen in hun eigen mogelijkheden om meer positiviteit, tevredenheid en rust in hun leven te brengen.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab