» Ik zoek hulp » Hulp bij geldzaken » Oplossen van schulden

Oplossen van schulden

Wanneer je moet rondkomen van een laag inkomen, kan dat lastig zijn. Je moet je vaste lasten betalen, en misschien nog aan schuldeisers geld aflossen. Dan heb je een bepaald bedrag over, wat we leefgeld noemen. Zou het niet fijn zijn wanneer je naast het goed omgaan met je leefgeld ook nog zou kunnen besparen op andere manieren?

Informatie over schulden

Het hebben van geldproblemen staat tegenwoordig synoniem aan het hebben van schulden. Als jij geldproblemen hebt dan weet je dat dit jouw hele leven kan beheersen. Jouw leven kan, door in de schulden te zitten, een echte puinhoop worden. Dit gebeurt vaak sneller dan je denkt want dit blijkt maar al te vaak. Het is een feit dat de meeste mensen geen controle hebben over hun financiën tot het moment dat ze in de schulden zitten. Als dit moment is bereikt, hebben ze vaak geen idee hoe ze in deze geldproblemen zijn terechtgekomen en weten ze al helemaal niet hoe zij hun schulden ooit nog moeten aflossen. Niemand wil in de schulden zitten. Er zijn verschillende manieren waarop jij jezelf kan helpen om beter met jouw geldproblemen om te gaan. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de geldproblemen niet jouw leven gaan bepalen en jouw leven in een richting gaan sturen die je echt niet wilt.

 


Tips bij schulden

Recht op vergoeding

Heb je een laag inkomen? Dan heb je misschien recht op een vergoeding van de gemeente. Je kunt zelf berekenen of je in aanmerking komt voor zo’n vergoeding.

Tips bij het invullen

Meer doen met je geld

Wanneer je moet rondkomen van een bepaald inkomen kan dit behoorlijk lastig zijn, zeker wanneer dit inkomen niet zo ontzettend hoog is. Je moet al je vaste lasten betalen, misschien daarnaast ook nog aan schuldeisers (mensen die nog geld van je tegoed hebben) geld aflossen. Dan heb je een bepaald bedrag over waarvan je moet zien te leven, wij noemen dit je leefgeld. Leefgeld is geld waarvan je boodschappen moet doen, kleding moet kopen, cadeautjes moet kopen, etc.

Zou het niet fijn zijn wanneer je naast het goed omgaan met je leefgeld ook nog zou kunnen besparen op andere manieren, met andere woorden slim omgaan met je geld. Graag willen wij jeu een aantal bespaar/ bezuinigingstips meegeven.

https://www.nibud.nl/consumenten/themas/meer-doen-met-je-geld/

Maak gebruik van voedsel- en kledingbanken

Overweeg gebruik te maken van voedsel- en kledingbanken. Je kunt hier gratis, of tegen zeer lage kosten, eten, drinken en kleren krijgen; onze hulpverleners kunnen je hiervoor aanmelden.

 


Hulp bij schulden

Schuldhulpverlening

Heb je schulden en heb je problemen met afbetalen? En woon je in Heerlen? Dan kun je terecht bij het bureau Schuldhulpverlening van de gemeente Heerlen. Samen met jou zoeken wij naar een duurzame oplossing voor je schulden. Deze oplossingen hoeven niet alleen van financiële aard te zijn. Je kunt ook denken aan maatschappelijk werk of een bewindvoerder die je financiën overneemt en beheert.

http://www.heerlen.nl/Schuldhulpverlening.html

Budgetbeheer

Wanneer je niet meer zelf in staat bent om door een of andere oorzaak je vaste lasten te betalen kun je kiezen om al je maandelijkse vaste lasten of een aantal vaste lasten te laten betalen door een organisatie. Dit wordt budgetbeheer genoemd.

Hierdoor voorkom je dat er schulden ontstaan, of dat de bestaande schulden die je al hebt bij instanties verder oplopen. Let op: het gaat hierbij enkel om het betalen van de maandelijkse vaste lasten. Budgetbeheer kan niet voor je voorkomen dat een instantie waar je al een schuld had openstaan een incassobureau / gerechtsdeurwaarder inschakelt. Wanneer je veel schulden hebt en geen betalingsregelingen kunt treffen met schuldeisers, kun je ervoor kiezen om een aanvraag te doen voor schuldsanering.

Kijk voor meer informatie op: http://www.kredietbanklimburg.nl/Budgetbeheer.htm

Beschermingsbewind

Wanneer je zelf niet meer in staat bent om je financiële zaken te regelen kun je ervoor kiezen om deze door een bewindvoerder te laten regelen. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om je te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van je situatie kunnen maken. Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder beheert je inkomsten en zorgt er onder andere voor dat je vaste lasten op tijd worden betaald. Beschermingsbewind moet aangevraagd worden bij de kantonrechter. Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor beschermingsbewind. Enkele voorbeelden zijn:

Kijk voor meer informatie op: http://www.kredietbanklimburg.nl/Beschermingsbewind.htm

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Budgetcoaching

Heeft u problemen met het op orde houden van uw administratie? Of komt u aan het einde van de maand niet uit met uw inkomen? Maakt u enveloppen niet meer open en is uw administratie onoverzichtelijk? Heeft u geen overzicht over uw inkomsten en uitgaven? Dan kan Budgetcoaching uitkomst bieden. Onze deskundige budgetscoaches helpen u graag op weg! Meld je aan voor Budgetcoaching via www.shmparkstad.nl

Training Meer doen met minder poen

Een euro kun je maar één keer uitgeven. Veel mensen die rond moeten komen van een klein budget vinden het lastig om de juiste keuzes te maken. Kiezen voor eten en drinken, kleding, leuke dingen doen, verjaardagen, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen. Keuzes die effect hebben op ieder gezinslid. Op het moment dat je van weinig geld moet rondkomen merk je pas hoeveel invloed geld op je leven en op je gezin heeft. De training Meer doen met minder poen is bedoeld voor mannen en vrouwen die, samen met hun gezinsleden, rond moeten komen van een klein budget. Meld je aan bij deze training via www.shmparkstad.nl

Training Jonge moedergroep

Ben je tussen de 17 en 27 jaar en ben je moeder of wordt je dat binnenkort? En wil je andere jonge moeders leren kennen, praten over de leuke en minder leuke kanten van het moederschap, meer weten over opvoeding, huisvesting, financiën, relaties, vrije tijd, scholing en werk, creatief en ontspannen bezig zijn. Dan is de Jonge moedergroep iets voor jou!

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

<!–

 

 


 

Extra info (wellicht nog ergens onderbrengen…)

 

Tegemoetkomingen zijn er niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Wellicht heeft ook u recht op landelijke tegemoetkomingen of gemeente specifieke regelingen.

Weet u op welke toeslagen en subsidies u recht heeft? En hoeveel deze regelingen u opleveren? Deze site berekent het voor u!

Uitkeringen

Werknemersverzekeringen (UWV)

De werknemersverzekeringen zijn:

De werknemersverzekeringen verzekeren werknemers (mensen in loondienst) tegen het inkomensverlies als ze werkeloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. Als u jonger bent dan de AOW-leeftijd en loon of een uitkering ontvangt, betaalt u mee aan de premies werknemersverzekeringen.

Meer weten: http://www.uwv.nl/particulieren/index.aspx

Volksverzekeringen (SVB)

De volksverzekeringen zijn:

Door de AOW hebben mensen een inkomen als ze de AOW-leeftijd hebben bereikt.

Door de Anw hebben mensen een inkomen nadat de partner is overleden en de overblijvende partner bijvoorbeeld jonge kinderen verzorgt.

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woont of werkt u in Nederland en heeft u kinderen jonger dan 18 jaar, dan krijgt u waarschijnlijk kinderbijslag.

Sociale voorzieningen

Participatiewet (gemeente Heerlen)

Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).

U kunt gebruik maken van de Participatiewet (bijstand) als u voldoet aan de voorwaarden. En niet genoeg inkomen of vermogen heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. En ook niet in aanmerking komt voor een andere uitkering. Aanvragen via gemeente Heerlen http://www.heerlen.nl/Bijstandsuitkering.html

Wajong

U heeft recht op Wajong als u voor uw 17e of tijdens uw studie een ziekte of handicap heeft gekregen. En duurzaam geen arbeidsvermogen heeft. Dit betekent dat u nooit meer kunt werken. Aanvragen via UWV

http://www.uwv.nl/particulieren/wajong/index.aspx

Tegemoetkomingen

De bijstandsnorm (participatiewet)

De bijstandsnorm 2015 bedraagt netto incl. toeslag en vakantiegeld per maand:

Heffingskortingen van de belastingdienst

Algemene heffingskorting

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Heffingskortingen voor AOW-gerechtigden

heffingskortingen aanvragen via aangifte inkomstenbelasting of via een voorlopige aanslag. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl

Huurtoeslag/zorgtoeslag en kindgebonden budget

Kindgebonden budget

De toeslag voor een alleenstaande ouder, die voorheen via de WWB werd uitgekeerd, wordt nu uitgekeerd via het kindgebonden budget. De toeslag via het kindgebonden budget is maximaal €3050,- (afhankelijk van het inkomen.

Voorwaarden:

Zorgtoeslag

Huurtoeslag

Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl

Gemeentelijke tegemoetkomingen

Aanvragen via de gemeente, kan ook digitaal in dit geval via www.heerlen.nl Voorwaarden zijn inkomen op bijstandsniveau, of 10% hoger

Kwijtscheldingen van de gemeentelijke belastingen en waterschapbelastingen (BSGW)

Aanvragen via www.bsgw.nl met digid

Voorwaarden zijn inkomen op bijstandsniveau, of 10% hoger. Daarnaast niet teveel vermogen.

Kijk voor meer informatie op www.bsgw.nl

WMO

Aanvragen via de gemeente, kan ook telefonisch tel: 0455605030, kijk voor meer informatie kijk op: www.heerlen.nl

–>

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab