» Ik zoek hulp » Hulp bij geldzaken » Omgaan met geldstress

Omgaan met geldstress

Je hebt te maken met financiële problemen, die veroorzaakt kunnen zijn door verschillende redenen. Je wilt graag iets doen aan de financiële problemen zelf, maar met deze financiële problemen hangen ook weer andere problemen samen. Hoe kun je het overzicht houden, en op een juiste manier de oorzaken aanpakken?

Informatie over geldstress

Algemeen

Het omgaan met financiële problemen en de daarbij komende problemen vragen veel van jezelf. Het is belangrijk dat duidelijk is wat de oorzaak is van de financiële problemen. Zodat je er ook zicht op gaat krijgen of er een bijkomstig probleem is waardoor je in de financiële problemen terecht bent gekomen. Zo ja, dan is het belangrijk om iets aan deze oorzaak te doen. Je moet jezelf gaan aanpakken en weer grip krijgen op je leven en financiële situatie. Daarnaast moet je leren om om te gaan met de financiële problemen zelf en de gevolgen die deze financiële problemen met zich meebrengen.

Oorzaken

We maken hierbij een onderscheid tussen financiële problemen die te maken hebben met een oorzaak die bij jezelf ligt en financiële problemen waarbij het ontstaan van deze problemen buiten jezelf ligt.

Oorzaken bij jezelf

Wanneer de oorzaak van een financieel probleem bij jezelf ligt moet je ook die oorzaak aanpakken om financiële problemen op te kunnen lossen, maar belangrijker nog om ze in de toekomst te voorkomen.

We geven enkele voorbeelden:

Oorzaken buiten uzelf

Wanneer de oorzaak van de financiële problemen buiten jezelf ligt dan kun je eigenlijk niets doen aan deze financiële problemen. Het is dan vooral belangrijk om deze financiële problemen aan te pakken en de oorzaken van het ontstaan van de problemen een plek te geven.

We geven enkele voorbeelden:

Gevolgen

Financiële problemen brengen veel met zich mee. Het betekent niet alleen dat je moet zien rond te komen van erg weinig geld omdat je de vaste lasten nog moet betalen. Financiële problemen kunnen bijvoorbeeld gevolgen hebben op de volgende gebieden:

Gezondheidsklachten

Lichamelijk klachten

Wanneer je langere tijd in een moeilijke financiële situatie zit kan dit gevolgen hebben voor je lichamelijke gezondheid. Door stress kunnen spieren in je lichaam zich aan gaan spannen. Wanneer die spanning langere tijd wordt vastgehouden door je lichaam kun je allerlei gezondheidsklachten krijgen zoals pijn in gewrichten, hoge bloeddruk, duizeligheid, vermoeidheid en slaapproblemen.

Het is dus belangrijk wanneer je merkt dat je door teveel nadenken steeds meer last krijgt van lichamelijke gezondheidsklachten, je hulp zoekt. Je kunt dit doen door naar de huisarts toe te gaan maar je kunt ook met een hulpverlener hierover praten.

Psychische klachten

Als gevolg van stress kunnen er ook psychische klachten ontstaan zoals jezelf erg onrustig voelen, emotioneel reageren op je omgeving, moeite hebben met concentreren, erg gejaagd zijn. Wanneer deze psychische klachten langer aanhouden kunnen ze de nodige gevolgen met zich meebrengen, vergeetachtigheid (je hebt zoveel spanning in je lichaam zitten dat je steeds minder kunt onthouden, bent alleen maar bezig met de financiële problemen en die kun je moeilijk oppakken omdat je niet veel meer onthoudt), depressiviteit (je hebt geen zin meer in het leven, de financiële problemen voelen als een hele zware last, je ziet niet meer in dat je nog iets kunt doen met deze problemen). Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je merkt dat je het erg moeilijk hebt met je financiële situatie en het niet goed met je gaat. Zoek hulp door te praten met een maatschappelijk werker en/of psycholoog.

Sociale isolatie

Wanneer je met financiële problemen te maken hebt kunnen deze problemen ervoor zorgen dat je het contact met je netwerk verliest. Je gaat jezelf opsluiten in huis, schaamt je en bespreekt zodoende niet hoe je je voelt met andere mensen, etc. Ook hierbij is het belangrijk dat je hulp zoekt. Er zijn meer mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, je staat niet alleen. Raadpleeg een hulpverlener.

 


Tips bij geldstress

Prioriteiten stellen

Stel doelen op die haalbaar zijn om met de financiële problemen om te gaan. Je kunt ze niet van vandaag op morgen oplossen, ze zijn immers ook niet ineens ontstaan. Maak een planning op papier met doelen (zie voor meer informatie het stappenplan). Een planning kan rust geven in je hoofd en zodoende stress verminderen.

Ontspanningsoefeningen doen

Door ontspanningsoefeningen te doen zorg je ervoor dat de stress in je lichaam vermindert.
Hierbij een aantal websites waar ontspanningsoefeningen op staan om jezelf iets rustiger van binnen te kunnen voelen:

Voor circa 10 euro kun je het ontspannings- en zelfhypnoseboek bestellen van Rene Dijkstra ( bol.com).

Praten met anderen

Wanneer je te maken hebt met financiële problemen kan het erg lastig zijn om hier met andere mensen over te praten. Redenen waardoor het voor jou lastig kan zijn om met andere mensen hierover te praten kunnen zijn schaamte, je bent bang dat mensen met een oordeel klaarstaan, je wilt geen medeleven, etc. Vaak kan het echter beter zijn om zorgen die je hebt wel met andere mensen te delen. Je kunt veel van andere mensen terugkrijgen zoals begrip, ondersteuning financieel of emotioneel, een opluchtend gevoel. Je hoeft niet meer alleen met je zorgen rond te lopen.

Een gezonde leefstijl hanteren

Bewegen, gezond eten en genoeg rust nemen/slapen zorgen er ook voor dat je beter met je financiële situatie om kunt gaan, kunt relativeren. Je hebt meer energie om de problemen in hun perspectief te bekijken. Je ziet dus wel waar de problemen zitten maar bent ook in staat om de financiële problemen niet je hele leven te laten beheersen.

Financiële bespaartips

Wanneer je moet rondkomen van een laag inkomen, kan dat lastig zijn. Je moet je vaste lasten betalen, en misschien nog aan schuldeisers geld aflossen. Dan heb je een bepaald bedrag over, wat we leefgeld noemen. Zou het niet fijn zijn wanneer je naast het goed omgaan met je leefgeld ook nog zou kunnen besparen op andere manieren?

Besparen op vaste lasten

Energiekosten
Radio, tv, internet en telefoon
Waterverbruik
Verzekeringskosten
Overige vaste lasten

Besparen op huishouden

Boodschappen doen
Meubels en apparatuur

Besparen op kleding

Besparen op ontspanning

Feestjes en cadeaus
Uitstapjes

Handige websites

Websites met bespaartips
Prijsvergelijkingssites
Websites met goedkope producten
Overige websites

 


Hulp bij geldstress

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Budgetcoaching

Heeft u problemen met het op orde houden van uw administratie? Of komt u aan het einde van de maand niet uit met uw inkomen? Maakt u enveloppen niet meer open en is uw administratie onoverzichtelijk? Heeft u geen overzicht over uw inkomsten en uitgaven? Dan kan Budgetcoaching uitkomst bieden. Onze deskundige budgetscoaches helpen u graag op weg! Meld je aan voor Budgetcoaching via www.shmparkstad.nl

Training Mindfullness

Mensen met problemen hebben vaak de neiging om op zaken vooruit te lopen, waardoor je alleen maar last krijgt van spanningen en stress. Wanneer je door de training Mindfulness leert om – zonder oordeel – in het hier en nu te zijn, en datgene wat gebeurt te accepteren, zul je merken dat je jezelf minder zorgen gaat maken. En dat geeft natuurlijk rust.

Training Jonge moedergroep

Ben je tussen de 17 en 27 jaar en ben je moeder of wordt je dat binnenkort? En wil je andere jonge moeders leren kennen, praten over de leuke en minder leuke kanten van het moederschap, meer weten over opvoeding, huisvesting, financiën, relaties, vrije tijd, scholing en werk, creatief en ontspannen bezig zijn. Dan is de Jonge moedergroep iets voor jou!

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab