» Ik zoek hulp » Hulp bij eenzaamheid » Sociaal isolement

Sociaal isolement

Een combinatie van sociaal en emotioneel beleefde eenzaamheid is het meest ernstig. In dit geval is sprake van een meervoudige eenzaamheidsproblematiek, ook wel sociaal isolement genoemd. Mensen in een sociaal isolement hebben weinig of geen betekenisvolle relaties, en zij voelen zich daarbij ook eenzaam.

Informatie over sociaal isolement

Ongeveer 6 procent van de Nederlandse bevolking behoort tot de sociaal geïsoleerden. Dit lot kan in principe iedereen treffen, maar onder bepaalde groepen komt sociaal isolement vaker voor: ouderen kunnen geïsoleerd raken door een slechte lichamelijke conditie of beperkte mobiliteit. Ook mensen met een lage economische status lopen risico. Mensen van allochtone afkomst en mensen die gescheiden of verweduwd zijn lopen zelfs nog meer risico op een sociaal isolement.

De gevolgen van sociaal isolement kunnen ernstig zijn. Hoe langer het isolement duurt, hoe meer de problemen zich opstapelen. Sociaal isolement kan gepaard gaan met gezondheidsproblemen, verslaving, verwaarlozing, vervuiling of schulden. Vaak weten mensen de weg naar de hulpverlening niet meer te vinden en vertonen ze zorgmijdend gedrag. Als mensen verder afglijden, wordt het steeds moeilijker om de situatie te verbeteren.

 


Tips bij sociaal isolement

Begin bij jezelf

Belangrijk in het dagelijks leven is dat je beseft dat jij alleen de situatie kan veranderen waar je in zit. Ongeacht wat voor situatie dat ook is. Jij hebt invloed op je eigen manier van denken maar ook heb je invloed op wat je wel doet of juist niet. Soms hebben we daar hulp bij nodig van anderen, maar verandering begint ten alle tijden bij jezelf. Hier mee wil ik zeggen dat je alleen energie moet steken in iets waar jij invloed op hebt. Bijvoorbeeld je zit in een sociaal isolement, maar je besluit dat jij gaat proberen je partner zijn gedrag te veranderen. Dit is dus een voorbeeld van een situatie waar je totaal geen invloed op hebt en dus niets aan kan veranderen.

Laat anderen ervaren

“Maar je ziet er helemaal niet ziek uit, het gaat toch prima?” Een standaardreactie. Hoe krijg je dit vooroordeel uit hun systeem? Uitleggen wat je hebt, kan prima. Maar het meeste effect sorteer je pas als je je vrienden een kijkje in jouw wereld gunt. Hen laat ervaren, wat jij voelt, zodat het muurtje om jou heen afgebrokkeld wordt. Je kunt dit doen door vrienden uit te nodigen eens mee te gaan naar een therapiesessie. Onder leiding van een therapeut met elkaar in gesprek gaan. Dat helpt om mensen te laten begrijpen hoe de dingen in jouw hoofd werken.

Geef je grenzen aan

Rust, reinheid, regelmaat. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor volwassenen – zeker als ze psychisch in de knoop zitten. Een keer uit de band springen kan best, maar dan wel gepland, liever niet spontaan. Als je bijvoorbeeld een keer lekker een wijntje op het terras wil gaan drinken, kijk dan in je agenda hoe de dagen erna gevuld zijn. Staat de dag na het terrassen een stevige therapiesessie gepland, blijf dan thuis om energie te sparen. Maar zijn mijn dagen erna leeg, dan kun je jezelf best eens laten gaan. Even met volle teugen genieten. De vrije dagen gebruik je om bij te tanken. Dus: plan je afspraken en geef je grenzen aan.

Koester je contacten

Als je ziek bent, zit je veel in je eigen wereld. Maar voor mensen om je heen is het ook niet makkelijk. Zij krijgen het soms zwaar te verduren. Bijvoorbeeld als je weer eens gefrustreerd roept: ‘Jullie snappen er niks van’. Als je contacten ook na zulke momenten nog bij je blijven, dan weet je zeker dat ze waardevol zijn. En dat moet je koesteren. Iedereen heeft daarvoor zijn eigen manieren. Je kunt voor zo iemand bijvoorbeeld schrijven wat diegene voor jou betekent. Of af en toe gewoon zeggen dat je iemand dankbaar bent. Kortom: geef mensen om je heen duidelijkheid wat er is, zeg wat je wel en niet kan en wees ze dankbaar.

Maak gebruik van organisaties

Als mobiliteit een rol speelt, kunnen mensen gebruik maken van de Wensbus in Hoensbroek (06-12614919), voor vervoer van Hoensbroek naar Parkstad regio. Ook kun je gebruik maken van Regiotaxi vervoer.

Maak gebruik van reiskorting

Als je door beperkingen niet meer gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, kun je bij de Gemeente Heerlen, afdeling WMO, een voorziening aanvragen waardoor je met korting reist. Voor meer informatie hierover, met name in geval van vervoer buiten de regio Parkstad, kun je ook contact opnemen met Valys, telefonisch via 0900-9630 of via e-mail: info@valys.nl

 


Hulp bij sociaal isolement

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Gelukskunde

Gelukkige mensen voelen zich prettiger, zijn prettiger gezelschap, leren sneller, zijn gezonder en leven langer. Maar is geluk niet iets wat je overkomt? Waar je zelf geen invloed op hebt? Nee, want er is steeds meer bekend over wat geluksfactoren zijn én wat u zelf kunt doen om gelukkiger en succesvoller te zijn. Zo gek is een cursus Gelukskunde dus helemaal niet. De cursus, die bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur, is bedoeld voor vrouwen die samen met andere vrouwen inzicht willen krijgen in hun eigen mogelijkheden om meer positiviteit, tevredenheid en rust in hun leven te brengen.

Training Eigen kracht

Als deelnemer aan de training Eigen kracht gaat u, samen met de andere deelnemers, uw eigen hulpvraag onderzoeken. Daarna gaat u bekijken wat uw eigen mogelijkheden zijn om uw probleem op te lossen en wie u daar eventueel bij kan helpen. U leert gebruik te maken van uw eigen kracht en leert om met meer afstand naar uw problemen te kijken.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab