» Ik zoek hulp » Hulp bij onzekerheid » Gebrek aan zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen

Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn vaak erg veel bezig in hun hoofd met de vraag of ze het wel goed doen. Ze vragen zich af hoe ze moeten staan, waar ze hun handen moeten laten, wat ze moeten zeggen, enzovoort. Ze zijn soms zo bang om fouten te maken, dat ze niet goed in staat zijn contact te maken met anderen.

Informatie over zelfvertrouwen

Als je onzeker bent over jezelf, gebeurt er niet alleen in je hoofd van alles. Ook het lichaam reageert op deze vorm van stress.  Rood worden, overmatig zweten of stotteren komen vaak voor bij mensen die twijfelen aan zichzelf. Waardoor het probleem juist alleen maar toeneemt. Dan kan het je bijvoorbeeld gaan belemmeren om:

Twijfel jij ook wel eens aan jezelf? Vind je het bijvoorbeeld lastig om op een feestje binnen te komen? Of barst het zweet je uit wanneer je in de rij voor de kassa staat? Heb je soms moeite om het huis uit te gaan? Dan hebben we een aantal tips voor je.

 


Tips voor zelfvertrouwen

Accepteer jezelf zoals je bent

Als jij jezelf niet accepteert zoals je bent, waarom zouden anderen dat dan wel doen? Wees wat liever voor jezelf, leer je imperfecties te accepteren en focus op alle positieve eigenschappen die in je aanwezig zijn.

Laat de mening van anderen los

Wat anderen van je denken zal je nooit precies weten. Je hoeft het ook niet te weten, anders zou je waarschijnlijk gek worden. Laat anderen maar denken wat ze willen denken, je hebt er toch geen invloed op.

Denk positiever over jezelf

JeE hebt geen invloed op wat anderen denken. Maar je hebt wel invloed op wat jij denkt!  Zorg ervoor dat je positiever over jezelf gaat denken, zodat je lekkerder in je vel komt te zitten.

Praat over je twijfels

Je zult merken dat anderen zich vast wel eens herkennen in je verhaal. Anderen zullen je openheid kunnen waarderen en dat geeft jou weer meer vertrouwen in jezelf.

Lees boeken over dit onderwerp

Twijfels over jezelf overwin je door actie te ondernemen, maar kennis uit boeken kan je daar zeker bij helpen. Hoe meer inzicht je hebt in jezelf en dit probleem, hoe makkelijker het wordt een oplossing te vinden.

 


Hulp voor zelfvertrouwen

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Alcander heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Opkomen voor je mening

Duidelijk en rustig vertellen wat u van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem wordt in het dagelijks leven, dan kan de training Opkomen voor je mening u wellicht helpen. Tijdens de bijeenkomsten oefenen we aan de hand van videovoorbeelden en eigen situaties. Dit gebeurt in de vorm van rollenspelen. Zo leert u hoe u beter met moeilijke situaties om kunt gaan.

Training Sociale vaardigheden voor vrouwen

Veel vrouwen vinden het erg moeilijk om voor zichzelf op te komen. De meeste vrouwen hebben juist geleerd zichzelf weg te cijferen, op te offeren, lief, vriendelijk en aardig te zijn. Vaak hebben we dit in onze opvoeding meegekregen. Vrouwen stellen zich passief op en weten niet meer wat ze willen of voelen. Negatieve gevoelens worden weggestopt, met in veel gevallen lichamelijke klachten als gevolg. Maar als je niet weet wat je voelt, kun je geen keuzes maken. De training Sociale vaardigheden voor vrouwen is bedoeld voor vrouwen van alle leeftijden en leert je opkomen voor jezelf, grenzen stellen en je krijgt inzicht in je eigen gevoel.

Training Sociale vaardigheden voor kinderen

Kinderen gaan op verschillende manieren met elkaar om. Ze spelen, praten en vechten. Ze zoeken contact, ze trekken zich terug of ze werken samen. Ze ontdekken de wereld en hoe je je daarin gedraagt. Sommige kinderen hebben direct in de gaten hoe het werkt en anderen lijken buiten de boot te vallen. De training Sociale vaardigheden voor kinderen is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Tijdens de bijeenkomsten leren de kinderen hun eigen karaktereigenschappen en die van anderen beter kennen. Ze leren hun behoeften en gevoelens helder uitdrukken en gedrag  benoemen, ook als die minder prettig zijn.

Training Gelukskunde

Gelukkige mensen voelen zich prettiger, zijn prettiger gezelschap, leren sneller, zijn gezonder en leven langer. Maar is geluk niet iets wat je overkomt? Waar je zelf geen invloed op hebt? Nee, want er is steeds meer bekend over wat geluksfactoren zijn én wat u zelf kunt doen om gelukkiger en succesvoller te zijn. Zo gek is een cursus Gelukskunde dus helemaal niet. De cursus, die bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur, is bedoeld voor vrouwen die samen met andere vrouwen inzicht willen krijgen in hun eigen mogelijkheden om meer positiviteit, tevredenheid en rust in hun leven te brengen.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

Alcander Heerlen © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab